אבות המזון: שומנים, חלבונים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים.
אבות המזון

במאמר זה נתמקד בעיקר בשלושת אבות המזון : השומנים, החלבונים והפחמימות, אך נסקור בקצרה גם את שני אבות המזון האחרים: הוויטמינים והמינרלים.

ויטמינים:
הגוף זקוק לוויטמינים בכמויות קטנות, אך הם בעלי תפקידים חשובים, שכן גופנו אינו יכול להתקיים בלעדיהם. לכן, קיימת חשיבות רבה לאספקתם הסדירה והיומיומית. פירות וירקות מהווים מקור טוב למרבית הוויטמינים – ומומלץ מאוד לגוון את צריכתם ולצרוך בכל פעם סוג אחר של פרי או ירק (כמו גם לגוון בצבעיהם, שכן לכל "קבוצת צבע" שכזו יש יתרונות ייחודיים משלה – וחבל לפספס…)

 מינרלים:
תזונה מהצומח מתאפיינת בהיותה עשירה במינרלים, כגון מגנזיום, אשלגן, ברזל וסידן אשר מעניקים לנו את יתרונותיהם הייחודיים. כך, למשל, תורם המגנזיום, המצוי בכמויות יפות במזונות כגון: אגוזים שונים, אבוקדו ובננות, להפחתת לחץ הדם ושיפור היכולת הגופנית. האשלגן, מצידו, המצוי בכמויות ניכרות בפירות וירקות שונים, מסייע לא רק לבריאות הלב וכלי הדם – אלא אף תורם לתפקוד השרירים, ואילו הברזל – חיוני לאספקת החמצן לגופנו ולמניעת אנמיה. בין המקורות הצמחיים הטובים לברזל ניתן למנות: קטניות, נבטי חיטה, טחינה משומשום מלא, שמרי בירה, ירקות ירוקים כהים (כגון פלפל וברוקולי) ופירות יבשים. ניתן לשפר את ספיגת הברזל מן הצומח על ידי שילוב מזון עשיר בוויטמין סי (ויטמין זה מצוי באופן כמעט בלעדי בפירות וירקות) יחד עם ארוחות העשירות במינרל זה.

ולבסוף, הסידן, החיוני מאין כמותו לשמירה על עצמות חזקות ובריאות, מצוי במזונות כגון: כרוב וירקות עליים אחרים, טחינה משומשום מלא (שומשום מלא הוא המזון העשיר ביותר בסידן: ב-2 כפות טחינה משומשום מלא יש אותה כמות סידן כמו בכוס חלב פרה), אגוזים ושקדים, קטניות (בייחוד שעועית לבנה וסויה), טופו וחלבון סויה.

 שומנים:
ישנם שני סוגי שומנים- טובים ורעים. השומנים הטובים חיוניים לתפקוד התקין של גופנו ומהרעים עלינו להתרחק ככל האפשר על מנת להפחית סיכון למחלות.

שומנים טובים: (כדוגמת אומגה 3 וחומצות שומן חד בלתי רוויות – נמצאים במזונות כגון: דגים מהים הצפוני, שמן פשתן, אגוזי מלך, שמן זית, טחינה, אבוקדו, זיתים, שקדים ואגוזים שונים).

השומנים הטובים יכולים לתרום לבריאותינו במגוון דרכים, כגון:

  • הפחתת הכולסטרול הרע והעלאת הכולסטרול הטוב בגופנו.
  • הפחתת רמות הטריגליצרידים בדם.
  •   סיוע בהפחתת לחץ הדם.
  •   הגנה מפני מחלות לב וכלי דם.
  •   שיפור התפקודים השכליים.
  • מסייעים בשמירה על אלסטיות העור (חשוב במיוחד בזמן הירידה במשקל!…)

שומנים רעים: בשומנים אלו נכללים השומן הרווי (מצוי בעיקר במזונות מן החי, כגון: עופות, בשר בקר, נקניקים, שמנת, גבינות קשות, מרגרינה, חמאה ומזונות מתועשים שונים, כגון: חטיפים – סיבה נוספת להפחית את צריכת המזון מן החי…) ושומני ה"טראנס" (נמצאים במזונות מעובדים שונים, כדוגמת: חטיפים, עוגות ועוגיות – "ג'אנק" פוד כבר אמרנו?…)

השומנים הרעים עלולים להזיק לבריאותנו בדרכים שונות, כגון:

  • הורדת הכולסטרול הטוב והעלאת הכולסטרול הרע.
  • העלאת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
  • העלאת הסיכון למחלות חמורות נוספות, כגון: סרטן.

לסיכום :שומנים טובים חיוניים ובריאים לתפקוד נכון ותקין של התהליכים הפיזיולוגיים בגוף ושומנים רעים – כדאי לנו מאוד לוותר עליהם מכיוון שברגע שהם נכנסו לתוך הגוף, אין בם כל תועלת – אלא להיפך: הם רק עלולים להזיק לבריאותנו.

חלבונים:

החלבונים מצויים בבשרים השונים, כמו גם בדגים, ביצים וחלב ומוצריו. כל אלה הם אמנם חלבונים מן החי, אך חשוב שתדעו כי חלבונים איכותיים מצויים גם במזונות מן הצומח, כדוגמת: קטניות, גרעינים שונים, זרעים ואגוזים.

לחלבונים, המורכבים מאבני בניין הנקראות: חומצות אמינו, ישנם כמה תפקידים חיוניים בגופנו, כדוגמת:

  • בניית רקמות חדשות והחלפת רקמות ש"יצאו משימוש" או ניזוקו.
  • בניית גופי-חיסון הלוחמים בזיהומים (למשל, כל הנוגדנים בגופנו הינם, למעשה, חלבונים).
  • הובלת המזון והחמצן בדם – אל התאים ומהם.
  • ויסות מאזן המים בגופנו – כמו גם מאזן החומצה/בסיס.
  • ויסות התהליכים הכימיים והפיזיים הקרויים בשם: "חילוף החומרים", המתבטא, בין השאר, בשריפת המזון והפיכתו לאנרגיה (הרזיה כבר אמרנו?…)

חשוב לדעת, כי שילוב נכון של דגנים (רצוי מלאים) וקטניות יוצר חלבון מלא ומושלם מהצומח – חלבון, המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות לגוף האדם. הדגנים והקטניות מכילים ריכוז שונה של חומצות אמינו ולכן, מומלץ לגוון את התזונה ולדאוג לצריכה מספקת משתי קבוצות מזון אלה. רובנו צורכים בתזונתנו כמות דגנים מספקת אך "מזניחים" את הקטניות, ועל כן חשוב שנקפיד על צריכה נאותה שלהן. היחס המומלץ בין הקטניות והדגנים בתבשילים הוא 1:1 ואף יותר (לטובת הקטניות).

דוגמאות לדגנים: אורז, חיטה ומוצריה (לחם, פסטה, בורגול, סולת), תירס, שעורה, דוחן, קינואה, ושיבולת שועל.

דוגמאות לקטניות: סויה, אפונה, שעועית, חומוס, פול, עדשים, תורמוס.

פחמימות:

הפחמימות מהוות את מקור האנרגיה העיקרי של גופנו. פחמימות נמצאות בטבע בצורת חד-סוכרים ודו-סוכרים (בפירות, למשל) או בצורת עמילן (במזונות כגון: דגנים, קטניות, תפוחי-אדמה ובטטה). על אף חשיבותן הרבה של הפחמימות – כמקור אנרגיה חיוני לגופנו – חשוב שתדעו כי צריכה מופרזת של פחמימות תגרום, לבסוף, להפיכתן לשומן הנאגר בגופנו (כן, כן.. אותו שומן שאנו כה מייחלים אחר כך להיפטר ממנו…).

פחמימות פשוטות מול פחמימות מורכבות:
מומלץ להעדיף פחמימות מורכבות הנמצאות בקטניות ובדגנים מלאים, כגון חיטה מלאה, אורז מלא, כוסמת, שיפון מלא, שיבולת שועל מלאה ועוד, על פני פחמימות "ריקות" הנמצאות בממתקים, קמח לבן, סוכר לבן ומוצריהם. פחמימות ריקות – כשמן כן הן: הן "ריקות", כמעט, מאבות המזון חיוניים כגון: ויטמינים ומינרלים. בנוסף, חשוב שתדעו כי תפריט עשיר בפחמימות פשוטות מגביר את ייצור השומנים בדם, מגביר את הסיכון להשמנה ויוצר קרקע נוחה להתרבותם של חיידקים, העלולים לפגוע במקומות שונים בגופנו, כגון: מערכת העיכול, החניכיים והשיניים

כמו כן, אכילת פחמימות ריקות עלולה לגרום למצב המתקרא: "אי סבילות לגלוקוז", שהוא שלב מקדים להתפתחות סוכרת מבוגרים. מצב זה מתאפיין בערכי סוכר בלתי יציבים בגופנו ועלול לגרום לא רק להתפתחות עתידית של סוכרת, כי אם גם לתופעות פיזיות אחרות, כגון: עייפות, חולשה וכאבי ראש. לעומת זאת, מזונות המכילים פחמימות מורכבות מתאפיינים בהכילם כמויות יפות של ויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים ותורמים לגופנו במגוון דרכים אפשריות, כגון: שיפור הפעילות העיכולית, העלאת רמות השובע, שחרור סוכר מדורג  לדם, ספיחת נוזלים וייצור אנרגיה בגוף – כמו גם פחות נוטות להיאגר כשומן…

לסיכום-יש להעדיף את צריכת הפחמימות המורכבות על פני הפחמימות הריקות

 זהו,סיימנו את סקירתנו הקצרה בנושא אבות המזון..:)

רוצים קצת יותר שליטה בחיים? הורידו את האפליקציה וקבלו מנטור תזונה צמוד

אוטוטו עולים לאוויר..ב- Apple טיפה לוקחים את הזמן :( אבל בקרוב גם האפליקציה לאייפון תהיה זמינה
shrinkme_admin

shrinkme_admin

השאר תגובה

אודות

אנחנו מודעים לכך ש"אודות החברה" אמור להיפתח בדרך כלל בנתונים על המוצרים או השירות.. על מתי החברה נוסדה..ואולי עוד כמה נתונים יבשים. אבל אנחנו חושבים שכדי להכיר אותנו הכי כדאי קודם כל לדעת עלינו פרט אחד חשוב: אנחנו אוהבים להסתכל על דברים בזווית ראייה שונה. כי רק ככה עולים הרעיונות היצירתיים ביותר.

מאמרים נוספים שאולי יענינו אותך

כיצד קשורים הרגלי האכילה למשקלנו?

כיצד קשורים הרגלי האכילה למשקלנו?

כיצד קשורים הרגלי האכילה למשקלנו? – לרוב, כשאנחנו מתחילים תהליך של ירידה במשקל ("דיאטה"), הדבר הראשון שעולה לנו לראש זה מה אנחנו הולכים להפסיק לאכול, כמה אנחנו הולכים להפסיק לאכול ומתי אנחנו הולכים להפסיק לאכול.

קרא עוד»
BMR-לרדת מהר יותר במשקל

BMR-לרדת מהר יותר במשקל

BMR -לרדת מהר יותר במשקל – רובנו כששומעים את המילה דיאטה או חושבים על להתחיל דיאטה חושבים על צמצום. צמצום הארוחות,צמצום הקלוריות וכו..

קרא עוד»

עקבו אחרינו

עשינו סרטון בייתי קטן עם מעט הומור כדי להסביר מה זה בענינו שרינקמי אפ

נגן וידאו

השאירו פרטים וקבלו טיפים מעולים לבריאות, דיאטה ותזונה נכונה ישירות למייל שלכם 😃

צעד חכם לתוכן איכותי

כל הזכויות2019כל הזכויות שמורות SHRINKMEAPP ©
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן